Kæreste med en udlænding

I går havde vi besøg af Islændingens mor, søster, mormor og morfar. Hans mor og søster bor i Sønderjylland, mens hans mormor og morfar bor i Island (det hedder altså “i Island”, selvom det lyder tosset). Som altid i sådan en konstellation er det mig, der føler mig som udlændingen i selskabet, fordi de alle snakker islandsk og jeg kun forstår cirka hvert tiende ord i samtalen.

Der er ufatteligt mange islændinge i min omgangskreds lige pludselig. Min kæreste, hans søstre, hans (nu tidligere) roomie, hans mor, far, stedmor, nogle af deres venner og nogle af hans venner. Det gør altså, at jeg forholdsvist ofte er i en situation, hvor jeg ikke rigtig forstår, hvad der bliver sagt. Et eksempel kunne være, da der var inviteret til fødselsdag tilbage i juni, hvor vi var fire danskere og resten var islændinge, der talte sammen på islandsk. Eller bare når vi spiser sammen med hans familie, og de taler indbyrdes, så slår de tit over på islandsk, fordi let’s face it, det virker sikkert mærkeligt for dem at tale sammen på dansk.

Selvom min kæreste har boet i Danmark siden år 2000, så hverken føler han sig dansk eller har lyst til at blive forvekslet med en dansker. Han fejrer ikke 5. maj som befrielsesdag, han hader dansk jul med julesange og dans om juletræet, og generelt har han ikke ret meget til overs for danske traditioner, danske politikere og en masse andet dansk. Han kom ikke hertil som uledsaget flygtning, han kom hertil med sine forældre. De flygtede ikke fra krig og uroligheder, de var ikke forfulgte eller i fare, de ville bare gerne til Danmark og prøve lykken her.

Og hvor er jeg glad for, at de er her – hver og én.

Men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på, hvordan situationen kunne være anderledes for ham.

I dag har han job som souschef i en butik, og starter snart som butiksansvarlig på et nyt job, han har fin lejlighed, bil og dansk kæreste, han har en uddannelse, både danske og islandske venner, og hvis man ikke vidste bedre, så ligner han en dansker på en prik.

Hvis hans navn ikke var islandsklydende, men i stedet var Ahmed. Hvis hans hud ikke var lys, men mørk. Hvis hans hår ikke var rødt, men sort. Hvis han ikke var ateist, men muslim. Hvis det ikke var islandsk, han insisterede på at tale med sin familie og sine venner, men arabisk.

Ville han så kunne sige lige ud, at han ikke vil være dansker? At han ikke gider arbejde hen imod et dansk statsborgerskab? At han hader dansk jul? At han foragter mange af vores politikere og store dele af vores politiske system?

Min kæreste bliver ikke udsat for hadefulde beskeder på Facebook eller generaliserende overskrifter i landets aviser. Han bliver ikke sat i bås med terrorister, ekstremister og voldtægtsforbrydere. Tværtimod. Han får ikke at vide, at han skal være taknemmelig for, hvad Danmark har givet ham. Han får ikke at vide, at hvis han er så utilfreds, så kan han fise hjem. Han bliver ikke diskrimineret på baggrund af hans navn og udseende. Han skal ikke knokle dobbelt så hårdt, for at bevise, at han er “en af de gode”. Han skal ikke tage afstand fra begivenheder, som intet har med ham at gøre. Han bliver ikke set på med fordomsfulde blikke. Der bliver ikke råbt “tal dog dansk!” efter ham, når han taler sit modersmål på gaden eller i supermarkeder med sin familie.

Min kæreste har det nemt, selvom han er udlænding. Indvandrer. Og selvom jeg er lykkelig for, at han ikke er en af dem, der bliver diskrimineret, hadet, set ned på, fremmedgjort og holdt ude af fællesskabet, så kan det ikke andet end sætte tanker i gang omkring den uretfærdighed rigtig mange andre som ham oplever, bare fordi de ikke hedder Jonsson til efternavn, men al-Ahad eller Mahmoud, bare fordi de ikke er hvide, men mørke, og bare fordi de ikke er ateister, men troende (og kalder deres gud “Allah” i stedet for det mondæne “Gud”).

Vi kan gå i fred på gaden, selvom han går med en dansk kæreste – det er ikke en selvfølge for alle udlændinge i Danmark, og det synes jeg er enormt vigtigt, at vi ikke lukker øjnene for.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s