PCOS del 2

Jeg påpegede for den nye læge (som ikke var ny i job, bare ny for mig), at jeg ikke forstod, hvorfor den anden læge havde noteret, at jeg ikke havde PCO-symptomer, når det lige netop var det, jeg havde. Hun havde jo ikke spurgt mig om noget som helst, der kunne have afklaret den slags. Hun havde ikke spurgt, om jeg havde taget på omkring maven, om jeg havde fået mere uren hud, om jeg havde øget hårværkst. Intet af det åbenlyse. Hun havde nok bare kastet et blik på mig og tænkt, at når jeg nu ikke var overvægtig, så var det nok ikke PCO. For langt de fleste med PCO er overvægtige, men det er altså ikke et “kriterie”, for at man kan have det.

Den nye læge stillede mig så alle de spørgsmål, jeg havde forventet, og i løbet af kort tid var hun gået væk fra idéen om en tumor i hjernen, der pressede på hypofysen, og hældte nu mere til, at det nok var PCOS.

PCO

PCO er et udtryk for en normal æggestok med en god æg-reserve, og der er ikke grund til bekymring eller behandling med mindre, der forekommer andre symptomer.

Kvinder med PCO uden kliniske symptomer og med regelmæssige menstruationer kan således blive gravide spontant, såfremt manden har normal sædkvalitet.

PCOS

PCOS er en forkortelse af polycystisk ovarie syndrom. PCOS er en hormonel forstyrrelse og ses hos cirka 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssige menstruationer eller slet ikke menstruation. PCOS kan medføre, at man har vanskeligt ved at blive gravid.

Kilde: netdoktor.dk

Hun henviste mig til en gynækolog for at få det bekræftet, men holdt fast i, at jeg også skulle til den der scanning. Jeg fik bestilt tid ved en gynækolog, som først havde tid i slutningen af august (alt det her skete i juli) pga. sommerferieperiode. Det var lang tid at vente, og det syntes min mor også, som derfor betalte for, at jeg kunne komme til på en privatklinik inde i Aarhus, som kunne give mig og os afklaring noget før.

Jeg fik tid allerede samme dag, som jeg ringede. Det tog ca. 20 minutter og kostede 1000 kr. at konstatere, at mit liv for altid ville være påvirket. For gynækologen havde kun lige påbegyndt scanningen, da han hurtigt sagde “ja, det er 100 % PCO”. Den gode nyhed var – ifølge gynækologen – at jeg har masser af æg, så der er ingen risiko for, at jeg går i for tidlig overgangsalder. Den dårlige nyhed… eller, de dårlige nyheder… var for det første, at det en kronisk sygdom. Hvis man er heldig, kan man godt holde den nede med den rette kost, den rigtige mængde motion og det rigtige antal timer søvn hver nat, men det vil altid være i kroppen. For det andet kan man risikere, at sygdommen udvikler sig til følgesygdomme såsom diabetes 2, hjerte-kar-sygdomme, livmoderkræft og depression. For det tredje bliver det sværere at blive gravid. Hvis man så endelig er så heldig at blive gravid, så er der stor risiko for diverse komplikationer i løbet af graviditeten. Bl.a. graviditetssukkersyge, svangerskabsforgiftning og øget risiko for abort gennem hele graviditeten.


 

Jeg gik fra klinikken i en form for chok. Én ting er, at man i årevis har været overbevist om, at man ikke skulle have børn. En anden ting er at få at vide, at man ikke kan. Det er to helt vidt forskellige ting. Det ene er et personligt valg, mens det andet er fratagelsen af et valg, og det er både klaustrofobisk og frustrerende.

Jeg ringede til min mor. Jeg græd. Og så kørte jeg hjem. Og græd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s