Fødsel: sygehus vs. hjemmefødsel

Af alle de ting, der vitterligt er en jungle at finde rundt i som gravid, er det her med fødslen nok én af de største vildmarker. Som førstegangsfødende er det jo komplet umuligt praktisk at sammenligne de to oplevelser. Begge dele har fordele og ulemper, og man kan sagtens indsamle historier fra folk om både det ene og det andet, men når ikke to kvinder, ikke to graviditeter og ikke to fødsler er ens, så kan man i praksis ikke bruge de historier til ret meget.

Så, basically: Jeg aner ikke, hvad jeg skal.

Da jeg fik lavet min vandrejournal, fik jeg en pjece med hjem om hjemmefødsler. Der var fire sider udelukkende med fordelene ved at vælge hjemmefødsel. Det provokerede mig lidt, for jeg syntes egentlig, det var frygteligt ensidigt. Der må da også være ulemper?

Til første jordemoderkonsultation blev jeg også spurgt ind til, om jeg havde gjort mig tanker om en hjemmefødsel. Jeg forklarede, at jeg var åben for mere information omkring det, men at jeg ærlig talt manglede lidt nuancering. Hun fortalte så om et informationsmøde, som man kan komme med til, for at høre mere, og det skal vi så engang i marts.

Nogle af fordelene ved en hjemmefødsel:

  • Man er i trygge og vante omgivelser
  • Ingen risiko for at glemme noget, når man tager på hospitalet; alt er inden for rækkevidde
  • Kendt jordemoder
  • Mindre (unødvendig) overvågning under fødslen
  • Færre tilfælde af brug af sugekop og klip
  • Lavere risiko for kejsersnit
  • Ingen kørsel ud og hjem

Det her er taget fra pjecen, og det er kun et udpluk, men det er nogle af de punkter, som giver mening for mig, og som derfor taler for en hjemmefødsel.

Det eneste, der taler imod, er mit indædte kontrolbehov. Men kontrol er en illusion, når det kommer til fødsler. Og faktisk er det også mit indtryk, at mere kontrol ikke nødvendigvis er en god ting. Med kontrol mener jeg dog, at hvis nu, at situationen skulle blive akut, så har man et helt sygehus lige ved hånden. Man har anæstesilæger, sygeplejersker, læger m.fl., mens man herhjemme “kun” har en jordemoder – og Islændingen. Sidstnævnte har meddelt, at han nok kommer til at være skrækslagen og føle sig nytteløs under hele seancen, så han tæller ikke lige med i dén beregning.

Når alt kommer til alt, så hælder jeg mest til en hjemmefødsel. Jeg ser ærlig talt bare flere fordele end ulemper. Den største ulempe er den mentale barriere, jeg har. Frygten for, at jeg ikke slår til. At jeg ikke kan klare det “selv” og får brug for alverdens assistance fra sygehuspersonale. Sandheden er bare, at min krop indtil videre er virkelig god til at være gravid. Den ved præcis, hvad den skal, den er ikke videre tynget eller besværet, og den har indtil videre helt af sig selv skabt et sundt, raskt og helt perfekt lille menneske. Det var i hvert fald konklusionen efter gennemscanningen i torsdags. Når nu min krop klarer det så fint, hvorfor skulle den så ikke også kunne finde ud af at føde? Den er jo programmeret til det. Den ved, præcis hvad den skal gøre. Det er kun det psykiske, der står i vejen, og det kan der måske arbejdes på? Jeg har trods alt over fire måneder til at vænne mig til tanken og forberede mig, så godt som jeg kan.

Jeg holder mig bevidst fra skrækhistorier og opsøger kun positive historier, for jeg tror ikke, at der er nogen, der vinder på at blive bange for at føde. Jeg har ikke en naiv idé om, at en hjemmefødsel er lig med ingen smerter, ingen frygt, ingen risici, men jeg har en idé om, at jeg skal blive bedre til at stole på min krop. Historier, der kan hjælpe mig på vej til dét, det er den slags historier, jeg opsøger, læser og lapper i mig. For jeg skal føle mig empowered  og ikke tvivle.

Uanset hvad valget falder på, så er det ultimative mål, at vores lille pige kommer sikkert til verden, og at hun får den bedste start på livet. Jeg stoler på, at vi som forældre kan vælge det rigtige for hende. Så må vi se, hvad det bliver.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s