Jagten på en vegansk og (mere) bæredygtig pusleplads

Sikke en jungle det er at finde rundt i det der med babyudstyr; hvad er nødvendigt, hvad er ikke nødvendigt, hvad er nice to have og hvad er need to have – og i vores tilfælde: Hvad er vegansk og hvad er bæredygtigt?

I min optik er bæredygtighed en gråzone, som er udgjort af mange forskellige faktorer; noget kan være bæredygtigt i forhold til én ting, mens det er mindre bæredygtigt i forhold til noget andet. Det er komplet umuligt at leve 100 % bæredygtigt, hvis man stadig vil være en del af samfundet, som vi kender det, men vi kan alle gøre noget. Og vi er derfor gået ind i hele den her babyudstyrsjungle med en idé om, at vi (som nok de fleste førstegangsforældre) gerne vil være velforberedte og have det bedste af det bedste til vores barn, og i vores optik indebærer det, at det er vegansk og i nogen grad bæredygtigt.

Hvad har vi valgt og hvorfor?

Puslebord

Vi har valgt at købe et brugt puslebord. Det har vi, fordi vi ikke så nogen grund til at købe et nyt, hvis et brugt kunne findes i en acceptabel og sikker stand. Det er altid mere bæredygtigt at købe brugt end nyt, og her så vi vores snit til, at vi kunne købe brugt, uden det ville have en væsentlig ulempe for os eller vores barn.

Puslepude

Puslepuden er ikke købt brugt. Den er købt i Søstrene Grene fra ny. Til gengæld er den GOTS-certificeret, hvilket skulle være en garanti for en “miljømæssigt og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden” (kilde: https://www.eco-branding.dk/miljoemaerkning/gots.aspx). Det er i min optik the lesser of two evils.

Stofbleer/nusseklude

Stofbleer/nusseklude ved jeg af erfaring fra mine niecer og nevøer, er noget, man bruger rigtig mange af. Hos os forestiller jeg mig, de får tre funktioner: underlag ved skiftning, optørring af gylp, savl m.m. og som tryghed ved putning og lignende situationer. Derfor har jeg også anskaffet mig forskellige slags, som er nemme at kende forskel på. Jeg har købt 20 stk. ublegede stofbleer, der er lidt ekstra store i det, så de kan foldes, som skal bruges til underlag ved skiftning, så har jeg købt ca. 10 stk. til brug ved amning og andre situationer, og så har jeg købt ca. 10 stk., som skal fungere som decideret nusseklude. Fælles for alle er, at de er i økologisk, certificeret bomuld.

Klude

Ved bleskift har jeg oftest set folk bruge skumklude til at rengøre baby, inden der kommer ny ble på. Det var jeg ret hurtig klar over ikke ville være en løsning, jeg ville have det godt med. De er ofte lavet af noget ikke særligt bæredygtigt materiale og så virker det lidt som noget ressourcespild. Derfor har jeg i stedet købt 20 stk. vaskeklude i blød, økologisk bomuld. Jeg har desuden købt en wetbag, som kommer til at stå ved siden af puslebordet, så jeg kan smide kludene deri, når er brugt, og når de så skal vaskes, så kan hele posen lukkes og smides vaskemaskinen.

Blespand/bleposer

Apropos ressourcespild, så var vi også ret enige om, at vi ikke ville have en blespand. Jeg ved også, at jeg nok ikke vil bryde mig om at smide en lorteble i skraldespanden, så den skal ligge der og lugte, indtil skraldespanden skal ud, så derfor er kompromiset, at jeg har købt komposterbare bleposer fra Maistic (https://naturebaby.dk/products/maistic-bleposer-25-stk), som jeg kan smide bleen i og så smide den uden for døren i et snuptag, inden den så kan blive smidt derfra og helt hen i skraldespanden uden for, når vi alligevel skal gå med Emmy. Det mest bæredygtige ville naturligvis være, at vi smed bleen direkte i skraldespanden uden bleposer, og måske det også ender med at blive løsningen, men for nu er det her igen the lesser of two evils i min optik.

Bleer

Det der med bleer har virkelig også været et dilemma for mig. Skulle man gå all-in og bruge moderne genanvendelige stofbleer, eller skal man bruge de på ingen måde bæredygtige engangsbleer? Vi har faktisk valgt det sidste. Det har vi af den grund, at jeg har læst og læst og læst, og der er så mange aspekter at tage hensyn til, når det kommer til bleer, men i sidste ende er man nødt til at vælge det, der fungerer for en selv, og som man trods alt kan leve med. Derfor har jeg øje på bleerne fra Naty (https://naturebaby.dk/products/naty-eco-bleer-str-1-2-5-kg), som jeg forventer, at vi kommer til at bruge. Hvis man endelig vælger at bruge engangsbleer, så skulle Natys bleer være det bedste alternativ. Til de første dage har vi fået nogle bleer i både str. 1 og 2, så vi lige kan få en fornemmelse af, hvilken størrelse hun skal bruge til at starte med, og når de så er brugt, så tror jeg, vi går over til Naty.

Produkter

Der er ganske få produkter at finde ved vores pusleplads, og dem, der er, er alle veganske, økologiske, astma- og allergitestet, parfumefri og farvefri. Det drejer sig om babyolie og om salve til rød mås. Jeg har hørt, at økologisk kokosolie også skulle kunne bruges til forebyggelse af rød mås, og hvis det viser sig at være rigtigt, så køber vi nok ikke salve igen, men i tilfælde af, at det ikke er rigtigt, så har vi altså det (i min optik) næstbedste klar. I stedet for lanolincreme til mig, som ellers er det anbefalede mange steder, har jeg netop valgt at bruge økologisk kokosolie i stedet. Lanolin er ikke vegansk, da det udvindes fra fåreuld, så det vil jeg ikke bruge. Bodylotion, shampoo og lignende kommer vi ikke til at bruge, da jeg ikke tror på, det er hverken nødvendigt eller sundt med alle de produkter på en frisk og lækker babyhud.

Ammeindlæg

En ting, som nok ikke er en decideret puslepladsting, er ammeindlæg. Her har jeg valgt at købe genanvendelige ammeindlæg i ubleget økologisk bomuld i stedet for at købe engangs. Det er jeg sikker på, at jeg nok skal få til at fungere lige så fint.

Det var vist det, der kunne nævnes. Har jeg mon glemt noget?

Generelt har vores tommelfingerregel været: 

  • Køb/få brugt, hvor det giver mening
  • Minimer engangsprodukter
  • Køb økologiske og certificerede produkter med så lidt kemi som muligt

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s